Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

GrzesiekP

1098 gaśnie bez powodu

Polecane posty

Witam.

Już jakiś czas temu kupiłem Ducata 1098 z 2008r ale dopiero wczoraj miałem pierwszą dłuższą przejażdżkę.

Motorek jest super, jeździ się świetnie ale 2 razy zdarzyło się że silnik sam zgasnął. Pierwszy raz ok 3 min po odpaleniu jeszcze przed domem, a drugi raz gdy się zatrzymałem przed światłami na skrzyżowaniu i wrzuciłem luz. Motor w obu przypadkach od razu zapalił bez problemu ale trochę mnie to zastanawia.

Ktoś z Was ma może pomysł w czym tkwi problem?? 

Dzięki

Do serwisu z nim. Przyczyn może być wiele, zła mapa, regulator napięcia, ciulate paliwo, etc.

Jaką masz wartość wolnych obrotów ? Przy schodzeniu z obrotów przy redukcji strzela w wydech ?

Dobrze by było podpiąć pod kompa, może zapisało jakiś błąd.

Nie wiem też, czy 1098 nie ma przypadkiem opcji odczytania błędu przez licznik , niech się wypowiedzą użytkownicy tego modelu.

... a może po prostu zatankuj świerzego paliwa?

Ma możliwość odczytu z licznika. Pod warunkiem, że błąd się pokaże -zaświeci się kontrolka.

Co do strzelania -mi strzela, a jest wszystko dobrze ;)

Jedź do serwisu. Jedyne co możesz sam zrobić to diagnostyka przez jpdiag. Choć niekoniecznie coś zobaczysz.

Na liczniku żaden błąd nie wyskakuje, nie strzela też z wydechu. Może rzeczywiście problem tkwi w starym paliwie.

Podjadę na dniach na serwis bo i tak mam do wymiany napęd. Zastanawiam się tylko czy zaufać serwisowi Liberty Motors na Łapuszańskiej czy od razu jechać do chłopaków z MotoManiax?

Wszystkie 1098 miały "wezwanie do serwisu" na wymianę mapy w ECU, właśnie ze względu na takie przypadki - nagłe gaśnięcie przy niskich prędkościach obrotowych. Podobnie jest w M695, w każdym z powyższych przypadków sprawdzamy u nas jaka jest mapa, i wiecie co? W 90% przypadków mapy nie są wymienione, mimo że motocykle bywały w aso, nie tylko polskich...

Oczywiście wymiana mapy dotyczy tylko oryginalnego ECU, jeśli jest już Ducati Performance to nie ma tego problemu.

Ma możliwość odczytu z licznika. Pod warunkiem, że błąd się pokaże -zaświeci się kontrolka.

Co do strzelania -mi strzela, a jest wszystko dobrze ;)

Jedź do serwisu. Jedyne co możesz sam zrobić to diagnostyka przez jpdiag. Choć niekoniecznie coś zobaczysz.

Poczytaj w necie na temat strzałów w tłumik, wydech a zobaczysz, że nie jest wszystko dobrze.

Czyli hamownia kłamie, serwis się nie zna, bo w necie jest napisane... ;)

Skontaktuj się z DRY ( Borysem) z Desmosilesii, on rozgryzał własne 10 ki z podobnymi objawami

10-tki Dry są u Artura w AP-moto. Byłem przy tym jak go odstawiał to nie wspominał ,coś o sprzegle mówił.....

Panowie nie byłem jeszcze na serwisie, ale właśnie wróciłem z kolejnej przejażdżki i nie obyło się bez kolejnej przygody.

Na początku wszystko było spoko, moto raz zgasło na światłach i od razu odpaliło.

Po paru kilometrach zatrzymałem się na parkingu i zgasiłem silnik. 

Po ok. 2 minutach zapaliłem silnik i moto zgasło po ok 5 sekundach. Kolejna próba odpalenia się już nie powiodła.

Rozrusznik chwilę kręcił a potem rozłączał tak jakby brakowało prądu.

Ale to nie koniec niespodzianek.

Przy kolejnej próbie odpalenia zaświeciły się: żółta kontrolka od silnika i rezerwy paliwa. Z silnika zaczął się wydobywać dźwięk szybkiego cykania, tak jakby jakiś przekaźnik się cały czas szybko włączał i wyłączał, rozrusznik natomiast w ogóle nie kręcił. Ponowne włączenie stacyjki i to samo.

A potem kompletna cisza... Tak jakby w ogóle nie było prądu. Nawet zegary się nie odpalały. NIC!!!

Zadzwoniłem po Żonę żeby po mnie przyjechała autem.

Podpiąłem moto na kable do samochodu i od razu zapalił jakby nigdy nic.

Wróciłem pod dom, zgasiłem silnik i znowu odpaliłem bez problemu. 

Nie wiem kurna o co tu chodzi ale są niezłe jaja.      :wtf:     :wtf:     :wtf:

A odnosząc się do App Moto, to wczoraj miedzy innymi stal tam też moj S2r :)

Może akumulator już do wymiany poprostu? Dobrze jak byś miał pożyczyć od kogoś jakiś sprawny i sprawdzić czy będzie tak samo.

Panowie nie byłem jeszcze na serwisie, ale właśnie wróciłem z kolejnej przejażdżki i nie obyło się bez kolejnej przygody.

Na początku wszystko było spoko, moto raz zgasło na światłach i od razu odpaliło.

Po paru kilometrach zatrzymałem się na parkingu i zgasiłem silnik. 

Po ok. 2 minutach zapaliłem silnik i moto zgasło po ok 5 sekundach. Kolejna próba odpalenia się już nie powiodła.

Rozrusznik chwilę kręcił a potem rozłączał tak jakby brakowało prądu.

Ale to nie koniec niespodzianek.

Przy kolejnej próbie odpalenia zaświeciły się: żółta kontrolka od silnika i rezerwy paliwa. Z silnika zaczął się wydobywać dźwięk szybkiego cykania, tak jakby jakiś przekaźnik się cały czas szybko włączał i wyłączał, rozrusznik natomiast w ogóle nie kręcił. Ponowne włączenie stacyjki i to samo.

A potem kompletna cisza... Tak jakby w ogóle nie było prądu. Nawet zegary się nie odpalały. NIC!!!

Zadzwoniłem po Żonę żeby po mnie przyjechała autem.

Podpiąłem moto na kable do samochodu i od razu zapalił jakby nigdy nic.

Wróciłem pod dom, zgasiłem silnik i znowu odpaliłem bez problemu. 

Nie wiem kurna o co tu chodzi ale są niezłe jaja.      :wtf:     :wtf:     :wtf:

dałem Ci linka wyżej, czytałeś?

Tak, dzięki. Poczytałem ale i tak podjadę do serwisu bo potrzebuję opinii fachowca czy nie władowałem się na minę kupując ten moto.

Dla odmiany dzisiaj pojeździłem ok. godzinki po mieście i wszystko było OK. Żadnych problemów:)

zacznij od wyczyszczenia klem ( w tym połączenia kabla masowego z nadwoziem/silnikiem) , Jak to nie przyniesie pozytywnego rezultatu, to aku do wymiany- masz oberwaną celę, która raz łączy , raz nie...

Powodzenia

Witam. Nie chcę zakładać nowego tematu bo mam podobny problem. W moim desmoquattro jakoś pod koniec tamtego sezonu jak było chłodniej silnik zaczął czasem gasnąć przy dojeżdżaniu do ronda/świateł. Sytuacja wyglądała tak że przy ruszaniu ostro spod świateł gdy dojeżdżałem do następnego żeby się zatrzymać silnik schodził z wysokich obrotów z zamknięta manetką i w momencie wysprzęglenia potrafił zgasnąć(czasami towarzyszy temu niewielkie kichnięcie), po tym odpala bez problemu. Silnik gaśnie tylko i wyłącznie w takiej sytuacji, gdy ruszę powoli spod świateł.i dochodzi do maks. 4-5 tys obrotów jest ok, wysprzęglam i silnik pracuje normalnie. Mocy nie stracił, pali elegancko na zimnym jak i na ciepłym, pełny serwis desmo 4 tys km temu. Posiadam przelot Termignoni z ECU DP i otwartym airboxem. Co może być przyczyną tego zjawiska ?

CO (AFR ) do regulacji - dochodzi do zubożenia mieszanki ( doładowanie dynamiczne.) Podnieść o 1-3% i będzie git.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.