Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

sebek3000

Monster 796 - problemy z odpalaniem

Polecane posty

Witajcie,

mam pewnien problem dotyczący odpalania w moim monsterku 796.

Moto jest praktycznie nowe (2012 r, ok. 3600 km) lecz nie zawsze mogę go odpalić.

Akumulator jest nowy i wg komputera (w moto) wskazuje mi na 12,4.

Z tego co zauważyłem to największy problem występuje po zatankowaniu motocykla na full. Już trzy razy mi nie odpalił pod dystrybutorem. Dwukrotnie pomogło pchniecie motocykla do przodu i tyłu. Za trzecim razem sposób zawiódł i moto odpaliło dopiero jak przechyliłem je na prawą stronę.

I teraz moje pytanie - czy to możliwe, że zalałem za dużo i dlatego moto mi nie odpalało?

Dodam, że czasami na zimno też mi nie startuje za pierwszym razem lecz druga czy trzecia próba pomaga. Natomiast ostatnio miałem taką sytucję, że na zimno przy odpalaniu gasły mi wszystkie kontrolki jak przy słabym akumulatorze. Chyba dopiero za 6 razem zawarczał :/. Czy ktoś wie gdzie szukać przyczyny? Czy po prostu Dukacze tak mają?

Przy okazji zapytam: czy przy wymianie wydechów na przeloty muszę coś regulować?

Co do odpalania, to sprawdź wiązkę idącą od startera na kierownicy. Moto mojego znajomego podobnie miało aż w końcu zaczęło odpalać tylko jak była skręcona kierownica w lewo. Jeśli miał kierownicę w prawo, to zero reakcji. Okazało się że wiązka się przetarła.

a co to znaczy nowy akumulator bo jeżeli od 2012 r to już nie taki nowy. Ja miałem podobnie w Triumph jakieś 1,5 roku od  zakupu nowego motocykla. Raz palił raz się długo zastanawiał czy aby odpalić aż w końcu padł dojechałem po długiej podróży do domu  i po 15 min przerwie już nie chciał odpalić. Trzeba było kupić nowy akumulator.

Edytowano przez miki

U mnie podczas gleby kierownica jak się mocno skręciła i oparła, to przycięła wiązkę i też nie mogłem odpalić. Rozebranie osłony wiązki i zlutowanie jednego kabelka i po sprawie.

zacznij od wymiany akumulatora , później świece... Może się okazać , że bedzie jak u Massive - potrzeba ingerencja wprawnej ręki... ;)

A ja mam propozycje, w ten sposób jak opisujesz odpalanie silnika spowoduje rozładowanie akumulatora.

Spróbuj odpalać moto przez długie trzymanie startera - na pewno mu to nie zaszkodzi a tez nie zaleje sie tak szybko.

Ja przez 3 lata miałem gehennę ze swoim 696 - nie startował nigdy na strzała tylko na serie z KM - musiałem sie do tego przyzwyczaić i poza tym było ok

U mnie trzymałem starter od 5-10 sek i problem był tylko jak puściłem zanim odpalił, wtedy to nawet pol godzinne próby nie pomagały - na pewno nie jest to kwestia tankowania :)

iMassive

Gaśnięcie kontrolek to na 100% brak masy, sprawdź klemy na aku i przewód minus na ramie czy jest wszystko mocno skręcone i nie zaśniedziałe. Zabrudzone uziemienie też ma wpłuw na odpalanie. 

Gaśnięcie kontrolek to na 100% brak masy, sprawdź klemy na aku i przewód minus na ramie czy jest wszystko mocno skręcone i nie zaśniedziałe. Zabrudzone uziemienie też ma wpłuw na odpalanie. 

Niestety nie koniecznie . Duży prąd rozruchowy Ducata + słaby akumulatotor  również , albo wogule słaby aku bez perwszej części  :p

Przy okazji zapytam  co miałeś na myśli pisząc " Przy okazji zapytam: czy przy wymianie wydechów na przeloty muszę coś regulować?"   Już wymieniałeś ?

Nie widziałem odpowiedzi. Już obserwuje temat.

Co do odpalania, to sprawdź wiązkę idącą od startera na kierownicy. Moto mojego znajomego podobnie miało aż w końcu zaczęło odpalać tylko jak była skręcona kierownica w lewo. Jeśli miał kierownicę w prawo, to zero reakcji. Okazało się że wiązka się przetarła.

Przyjrzę się kablom bo tego nie brałem pod uwagę.

a co to znaczy nowy akumulator bo jeżeli od 2012 r to już nie taki nowy. Ja miałem podobnie w Triumph jakieś 1,5 roku od  zakupu nowego motocykla. Raz palił raz się długo zastanawiał czy aby odpalić aż w końcu padł dojechałem po długiej podróży do domu  i po 15 min przerwie już nie chciał odpalić. Trzeba było kupić nowy akumulator.

Akumulator kupiłem pod koniec lutego :)

zacznij od wymiany akumulatora , później świece... Może się okazać , że bedzie jak u Massive - potrzeba ingerencja wprawnej ręki... ;)

Jak już wyżej napisałem aku jest nowe. Świecie wykręcałem i były obkopcone na czarno. Z tego co czytałem to kwestia zbyt bogatej mieszanki (filtr powietrza?).

A ja mam propozycje, w ten sposób jak opisujesz odpalanie silnika spowoduje rozładowanie akumulatora.
Spróbuj odpalać moto przez długie trzymanie startera - na pewno mu to nie zaszkodzi a tez nie zaleje sie tak szybko.

Ja przez 3 lata miałem gehennę ze swoim 696 - nie startował nigdy na strzała tylko na serie z KM - musiałem sie do tego przyzwyczaić i poza tym było ok
U mnie trzymałem starter od 5-10 sek i problem był tylko jak puściłem zanim odpalił, wtedy to nawet pol godzinne próby nie pomagały - na pewno nie jest to kwestia tankowania :)

iMassive

Podczas odpalania wg komputera mam coś ponad 12 V, a po odpaleniu skacze na 14 V. Czy to ma jakieś znaczenie?

Ostatnio ponownie miałem sytuację z gaśnięciem kontrolek. Wyglądało to tak jakby odcięło całkowicie zasilanie - nawet diody od alarmu się nie świeciły.

Niestety nie koniecznie . Duży prąd rozruchowy Ducata + słaby akumulatotor  również , albo wogule słaby aku bez perwszej części   :P

Przy okazji zapytam  co miałeś na myśli pisząc " Przy okazji zapytam: czy przy wymianie wydechów na przeloty muszę coś regulować?"   Już wymieniałeś ?

Tak, zmieniłem wydechy na Mivv Suono (jeżdżę bez DB killerów).

Wymieniłeś wydech, świece masz czarne , co świadczy o bogatej mieszance - może po prostu czas to wszystko zestroić ?

Prawdopodobnie masz za bogatą mieszankę i na gorącym silniku go zalewa - zimny odpala , bo tam bogata mieszanka jest pożądana, gorący już nie... Ale podobne objawy mogą być przy złych kątach wałków rozrządu , czy ciasnych zaworach. 

Generalnie masz cały silnik do przeglądu i regulacji...+ elektryk

Witam ponownie,

chciałbym wrócić do tematu problemów z odpalaniem. Przez ten miesiąc pojeździłem na Monsterku i z moich obserwacji wyniki, że problem z odpalaniem występuje tylko i wyłącznie gdy moto jest ciepłe lub nie zdążyło ostygnąć po wcześniejszej jeździe (przykłado wczoraj jeździłem ok. godz. 14, a po 21 już mi nie odpalał. Dzisiaj rano odpalił ze strzała).

Z tego co zauważyłem to przy nieudanych próbach odpalenia Monsterka rozrusznik robi się gorący, a wczoraj wieczorem nawet zauważyłem delikatny dym z kabli wydobywający się z okolic baku.

Czy winny temu jest rozrusznik? Jeżeli tak, to czy uda się go zregenerować czy raczej kupować drugi?

Dym z okolic baku? Brzmi bombowo!!! Nie lepiej będzie odstawić do fachury na diagnozę? ...na pewno bezpieczniej niż testować miesiącami.

Wiadomo, że bezpieczniej i dawno bym to zrobił ale nie mam pod ręką auta z hakiem ani busa. A do serwisu (obojętnie, w którą stronę bym nie pojechał) mam ponad 100 km. Dlatego też korzystam z forum aby mniej więcej wiedzieć co tam się dzieje i czy sam będę w stanie to naprawić.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.