Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
DuKa

Monster 600 - pierwszy motocykl

Polecane posty

musieli, ile sztuk ich tam jest? Mój rocznik to 2000.

Panowie jeszcze taka kwestia. Właśnie byłem na małej przejażdżce mrocznym wozem i w pewnym momencie przycięła mi się linka gazu. Tzn manetkę miałem na 0, a moto spokojnie przyspieszał, stopniowo, ale przyspieszał. Co mogło być tego przyczyną? Czyżby linka gdzieś się przyblokowała?

Mówimy o komplecie bocznych crashpadów - po jednym na stronę :lol:

W skład kompletu wchodzą dwa walce z tworzywa, podpory ze stali nierdzewnej i tie-bar - poprzeczka łącząca, którą montujesz w miejsce szpilki między cylindrami silnika.

Jak by co - montaż masz w cenie.

Naprawdę polecam też montaż przednich crashy. Nawet przy parkingówce łatwo uszkodzić goleń czy zacisk ham. Przy relatywnie niewielkim koszcie chronimy te elementy.

Brałem pod uwagę opcję że są to 2 sztuki ;) odezwę się w razie czego, kombinuję jeszcze po znajomości komplecik, zaczekam jeszcze.

Powracając, to tak jak pisałem, byłem dziś na małej przejażdżce mrocznym wozem i w pewnym momencie przycięła mi się linka gazu. Tzn manetkę miałem na 0, a moto spokojnie przyspieszał, stopniowo, ale przyspieszał. Co mogło być tego przyczyną? Czyżby linka gdzieś się przyblokowała?

Druga sprawa: czy ma ktoś jakieś sportowe wydechy do Monstera 600 na sprzedaż? Ciekawi mnie taka kwestia, czy mógłbym zainstalować sportowe tłumiki dedykowane do innego modelu Monsterka, np. od 750 lub 900? Albo s2r np?

Powracając, to tak jak pisałem, byłem dziś na małej przejażdżce mrocznym wozem i w pewnym momencie przycięła mi się linka gazu. Tzn manetkę miałem na 0, a moto spokojnie przyspieszał, stopniowo, ale przyspieszał. Co mogło być tego przyczyną? Czyżby linka gdzieś się przyblokowała?

Druga sprawa: czy ma ktoś jakieś sportowe wydechy do Monstera 600 na sprzedaż? Ciekawi mnie taka kwestia, czy mógłbym zainstalować sportowe tłumiki dedykowane do innego modelu Monsterka, np. od 750 lub 900? Albo s2r np?

CO do pierwszej sprawy: Masz dwie linki gazu jedną do dodawania a drugą do odejmowania w manetce, więc dedukuję że to raczej nie problem tego że linka się zablokowała, prędzej by się tak działo gdyby się zerwała jedna a druga zablokowała. Zapobiegawczo zawsze możesz nasmarować wszystko, bo skoro moto stał pod chmurka u dilera tyle czasu to bóg jeden wie co tam się dziej a przyczyny podejrzewam że nawet mogą tkwić w gaźniku że sam na przykład nie odbija linek.

W drugiej sprawie dokładnie Ci nie powiem, ale jeśli chodzi Ci o same końcowe tłumiki to jako takiego problemu chyba nie będzie, gorzej jak byś chciał cały układ kolektorów przeszczepić to może wtedy powstać problem średnicy przelotu i przy większych stracisz na momencie obrotowym.

Na wszelki wypadek poczekaj na odpowiedzi innych speców z forum.

Dzięki Arnelize za odp. Tak chyba zrobię, że przesmaruję tu i ówdzie i być może problemu nie będzie. Zresztą myślę, że muszę te moto jeszcze trochę dotrzeć, na razie mało był jeżdżony (brak niestety możliwości, prawko w trakcie :()

Co do wydechów, chciałbym zainstalować jedynie same tłumiki, kolektory chcę zostawić w spokoju, wtedy musiałbym tylko kupić tłumiki o odpowiedniej średnicy na łączeniu z kolektorem...Tylko czy przejdzie coś takiego.... Np. jak bym chciał wrzucić takie: http://moto.allegro.pl/item1008000178_w ... _s_ie.html lub takie: http://moto.allegro.pl/item1008254404_t ... arbon.html

Montaż samych końcowych tłumików to nie problem. W przypadku różnicy w średnicach zawsze można wykonać redukcję. Tylko bez zmian w układzie zasilania można się spodziewać pogorszenia charakterystyki silnika. Tak więc nie przesadzałbym ze średnicą przelotów.

Jeśli chodzi o wydechy od serii S2R czy S4R to nie widzę możliwości ich zamontowania. Nie dość że kolektor jest wyprowadzony na jedną stronę to jeszcze jego montaż jest możliwy wyłącznie w motocyklach monowachaczowych.

Theodor, właśnie ze względu na różnicę w średnicach i ewentualne pogorszenie pracy silnika, skłaniał bym się ku wydechom o TEJ SAMEJ średnicy na wyjściu co oryginalne (oryginalne tłumiki Monster 600 na wyjściu mają jakoś 4 cm, kolektory minimalnie więcej).

oryginalne tłumiki Monster 600 na wyjściu mają jakoś 4 cm, kolektory minimalnie więcej).

Litości!!!! ;)

Nie jesteśmy krawcowymi. Podawajmy wymiary w mm.

Co jest dla ciebie najważniejsze? Przelotowy tłumik czy to by był kryty carbonem?

Jeśli chcesz uzyskać fajny dźwięk to uderzaj z tematem do Edzia "Edhausta". Jesli chcesz fajne carbony to po prostu dobieraj kierując się wymiarami a nie modelem motocykla.

Zależało by mi, aby tłumiki szły wyżej niż standardowo (dołączam zdjęcie gdzieś z sieci). Brzmienie owszem, żeby było naprawdę basowe, carbon może być jako bajera wizualna.

post-361-1366036062,7159_thumb.jpg

Dzięki. A forumowy kolega edzio zmienia jedynie brzmienie wydechów? Ile taki zabieg PLN-ów?

O wielkie dzięki. Tylko ciekawe czy sprzeda mi same tłumiki :/ no nic, przedzwonię i się dowiem. Niby w ogłoszeniu jest, że części...

Może kolo pójdzie na to żeby sprzedać części, tylko na twoim miejscu to bym brał z całym kolektorem jak już, a przynajmniej z tymi elementami kolektora co pozwolą Ci zadrzeć kominy po same niebo.

Oczywiście, same tłumiki to nie, te rury które stoją praktycznie pionowo też bym musiał wziąć. A te zardzewiałe kolektory to są takie same jak u mnie, także wtedy już był bym w domu.

I jak tam z kominami Duka? Podjąłeś decyzję co z nimi robisz, czy sam kombinujesz czy kupujesz?

Sam to raczej nie chcę grzebać, zastanawiam się nad kupnem, chociaż trochę może się nie opłacać...

Witam,

powiedzcie mi na szybko, jak powinien być ustawiony oryginalny reflektor w Monsterku 600? Bo zdemontowałem go jakiś czas temu i teraz nie wiem czy nie zainstalowałem go odwrotnie, ale zgodnie z napisami na szybie reflektora....Mam tylko wrażenie że jak świeci się lampa, to u góry świeci bardziej...a powinno być raczej odwrotnie tak? Tzn zacienione na górze...Nie wiem...aha i światła na drugiej pozycji wyłącznika to oczywiście drogowe? A jadę przecież na mijania, czyli na pierwszej pozycji przełącznika

Boa    0
Mam tylko wrażenie że jak świeci się lampa, to u góry świeci bardziej...a powinno być raczej odwrotnie tak? Tzn zacienione na górze...Nie wiem...

Ja też nie wiem, ale na chłopski rozum, to góra zwierciadła kieruje światło na dół 8-)

No właśnie też o tym pomyślałem, już jest ok :) Dzięki :)

Cześć,

mam taki problem: dziś jak odpaliłem na chwilę moto, przejechałem się kawałek i jak już wracałem, nagle pojawił się metaliczny, rytmiczny stukot w silniku. Co mogło się stać? Duki nie mają łańcucha rozrządu a pasek tak? Więc to by odpadało, czyżby to mogły być zawory? Jak mogę to naprawić? Bardzo proszę Was o sugestie.

EDIT: rozkręciłem pokrywy pasków rozrządu, okazuje się, że jeden z nich, ten na poziomo, jest bardzo poluzowany. Przypuszczam, że przeskoczył o jeden ząbek co jest przyczyną tego stukania w tłoku na zaworze. Poradźcie mi, jak mogę ustawić poprawnie ten pasek? Namalowane farbą znaczniki na kołach zębatych jeszcze są, na pasku niestety nie :/ co robić?

pozdrawiam,

Kamil K.

Cześć,

mam taki problem: dziś jak odpaliłem na chwilę moto, przejechałem się kawałek i jak już wracałem, nagle pojawił się metaliczny, rytmiczny stukot w silniku. Co mogło się stać? Duki nie mają łańcucha rozrządu a pasek tak? Więc to by odpadało, czyżby to mogły być zawory? Jak mogę to naprawić? Bardzo proszę Was o sugestie.

EDIT: rozkręciłem pokrywy pasków rozrządu, okazuje się, że jeden z nich, ten na poziomo, jest bardzo poluzowany. Przypuszczam, że przeskoczył o jeden ząbek co jest przyczyną tego stukania w tłoku na zaworze. Poradźcie mi, jak mogę ustawić poprawnie ten pasek? Namalowane farbą znaczniki na kołach zębatych jeszcze są, na pasku niestety nie :/ co robić?

pozdrawiam,

Kamil K.

Z tego co napisałeś odnoszę wrażenie ze raczej mechanikiem nie jesteś ;)

Oddaj motocykl do naprawy komuś kto się na tym zna. W przeciwnym razie mozesz sobie sporych kłopotów narobić. (jeśli juz nie narobiłes)

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.