Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
martini

Prosze o kilka rad, na co zwrócić szczególną uwagę kupując M

Polecane posty

na co zwrócić uwagę przy zakupie monstera 800- 2003r ??

nie mialem wiele doczynienia z monsterami(w zasadie tylko je ogladalem), nie wiem na co zwrocic uwage przy zakupie, (nie pojade po niego sam, ale z osoba co wie cos na temat moto wiecej niz ja) ale chcialem zapytac na co szczegolnie trzeba patrzec w monsterach?? jakieś newralgiczne punkty??

jakie i gdzie moze kryc niespodzianki (te nie mile)??

gdzie zerknąć by sie dowiedziec czy nie byl uszkodzony??

mam czujnik laieru, jaka pownna byc warstwa lakieru na baku i ramie??

dzieki z góry za pomoc...

najlepiej to poproś kogoś z klubu, kogoś z Twojej okolicy żeby z Tobą podjechał. jazda próbna kogoś doświadczonego powinna lekko pomóc.

Generalnie kupno Ducata nie różni się od kupna Hondy.

Szukasz oznak gleby, sprawdzasz papiery, musi dość równo pracować i łatwo na obroty wchodzić. Nie wiem czy M800 ma suche sprzęgło jeśli tak to czy nie grzechocze jak opentane bo może to oznaczać bliski jego koniec i potrzebę wymiany. Suche zużyte potrafi się też uślizgiwać z charakterystycznym "piśnięciem".

No i szukaj oznak puszczania oleju zwłaszcza przy pionowym cylindrze.

Obejrzyj szczególnie okolice główki ramy. Wszelkie większe przygody zostawiają ślady na ograniczniku skrętu przy dolnej półce. Lakierowanie ramy od razu rzuca się w oczy. Oryginalne nr ramy są wypalane elektrycznie dopiero po polakierowaniu.

święta racja zabierz kogoś kto się zna a najlepiej co ma duca i niech się rychnie :)

no i w kilka minut zrobiliście zemnie osobę, która (jak sie bedzie wydawało sprzedającemu) zna sie na tym czego szuka...:) dziękuje.

a oto jeden... http://otomoto.pl/ducati-monster-s4-M1781138.html ale niestety jest za mocny jak dla mnie w tym momencie, wiec odpada, ale podoba mi sie...

tym jestem zainteresowany... http://allegro.pl/show_item.php?item=985624915 to kolo Wrocławia...

ale bede jeszcze kilka dni żmudnie przegladal ogloszenia...

niestety nie znam nikogo z klubu z mojej okolicy, a meeting chyba we Włoszech sie odbywa co? jak dla mnie to zbyt odlegla perspektywa i w km i czasowo...

a to fajna stronka o moto:

http://www.bikez.com/motorcycles/ducati ... e_2003.php

Oto miejsca, którym musisz się szczególnie przyjrzeć:

- rama, szczególnie główka ramy - wszelkie ślady nieoryginalnego spawania, szpachlowania- wygładzania spawów- obniżają cenę motocykla do 10% jego ogłoszeniowej wartości

-przednie koło - przechylić na bocznej podstawce i pod przednią głowice podłożyć klocek- by przód był w górze- skrzywiona felga, tarcze- sprawdzić przymiarem bicie, sprawdzić klocki,grubość tarcz( zdefiniuje mniej więcej faktyczny przebieg) przy okazji

- lagi czy proste

- ślady na ogranicznikach

- stelaż lampy- czy nie spawany- szczególnie w sprzętach które mają podkreśloną bezwypadkowość

- długim , na 2,5 metra przymiarem, lub deską sprawdzić śladowość kół, jeśli nie trzyma śladu, a nie jest to spowodowane złym naciągiem łańcucha - cena spada do 10 % wartości

- silnik może się pocić to normalne w powietrzakach, ale nie może się z niego lać...

- sprawdzić sprzęgło, czy dobrze biegi chodzą małą rundkę po placu itp...

Nawet jak nie masz znajomego mechanika, to do oglądania weź motocyklistę z dłuższym stażem, bo Ty zaaferowany kupnem, możesz czegoś nie zauważyć, niż tzw "chłodne oko"

Najlepiej to nie jeździć po motocykl powyżej 200 km w jedną stronę, najwyżej dogadać się, że niech Tobie dowiozą w umówione miejsce( najlepiej jakiś zakład mechaniki motocyklowej- podejrzane, od razu mogą zrezygnować...) i oczywiście podkreślasz, że nic nie płacisz za transport, jak moto okaże się kaku...

To chyba tyle, a tak wogóle, to stoi w Desmostodole Monster S4 RS, ale już sprzedany- idzie do Niemiec...

Jest tylko 695 z 2008( 1045 mil- 18000- stoi w Warszawie w ShowBikes), no i Superbiki: 749 -2 sztuki( po ok. 18ooo- do uzgodnienia),999- 25000, 1098- 3 sztuki( 31000, 35000, 41000- ceny w zależnosci od wyposażenia i widzimisię sprzedającego, najtańszy to Ryśka czerwoniak)

Pozdr. J-999

Dokladnie tak jak klekot napisal z tym zakupem na odleglosc. Potwierdzam technike jako dzialajaca :-)

A widzisz, napisałeś mi świetny podręcznik, po prostu ABC jeśli chodzi o zakup motocykla, do głowy by mi nie przyszły niektóre operacje...

DZIĘKUJE !!

Jak kupię to odwdzięczę się milionem fotek ;)

Po pierwsze Witam wszystkich!

Pierwszy to moj post tu, pierwsze niebawem moto o ktore wlasnie chce zapytac.

Jest to mianowicie Monster 620 2002 i 12500km.

Ogladalem juz powierzchownie owego i wyglada niezle.

Ma tylko jedna przygode. Otoz wzial i sie wlascicielowi wywalil przy wyladunku z przyczepy.

Zlamane lusterko, pekniety wybierak biegow i szlif na koncowce manetki i klamki lewej.

Wybieraj pekl, a nie sie zgial, wiec zostal wymieniony, lusterko tez, szlif zostal.

We wtorek podjade z kolega ogarnietym zeby obejrzal moto jeszcze dokladnie, ale zapytam, bo mi sie przypomnialo teraz jak przeczytalem ten wątek.

Czy to normalne, ze kierownica opiera sie o bak przy skrecie w lewo?

Moze to skutek tego gruchniecia lewa strona?

Pozdrawiam!

Maciek (oby wlasciciel monstera 620)

Zaraz ktoś Cię wygoni do powitalni ;)

Możliwe ze moto ma skrzywioną kierownicę. W dolnej półce są śruby do regulowania kąta skrętu koła.

a juz nadrobilem w powitalni :)

czyli kiera moze wymagac regulacji, niz powaznego zapewne?

zobaczymy w czwartek.

cena 11tys, chyba ok za ten przebieg i rok?

1 wł wloch, 2 wł kolega obecnego 3 własciciela.

Jeśli jest krzywa to do wymiany.

Witam

Pozwolę sobie podłączyć się do tematu i podpytać w kwestii suchego sprzęgła.

dłubie po necie za pomocą wujka google mojego dobrego pasterza w poszukiwaniu odpowiedzi odnośnie tego jakie modele Duci miały suche sprzęgło w większości serwisów z danymi technicznymi występuje pod pozycją sprzęgło : brak danych :/ i kurczaki zupa. Chciałbym się doszkolić w tym temacie (przynajmniej teoretycznie bo na razie tylko na tyle mogę sobie pozwolić) by móc dokładniej określić czy dany egzemplarz ma suche sprzęgło czy też go nie posiada.

Byłbym wdzięczny za wszelkie podpowiedzi jak laik ma odróżnić po wyglądzie czy jest suche sprzęgło czy mokre.

Pozdrawiam

mokre sprzęgło

M600

M620

M750

M800

S2R800

696

796

suche sprzęgło pozostałe

czyli

M900

M1000

S2R1000

M1100

S4

S4R we wszystkich wersjach

Chyba niczego nie pominałem

o!

to znacznie uprosci decyzje za rok :)

bo juz sam nie wiem czy chce tego najmocniejszego urywacza jajec do jazd po miescie

Po ostatnich jazdach stwierdzam że tylko 2- zaworowe, mają dużo fajniejszy moment obrotowy.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.