Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
rostwor

The new 1199 Panigale is coming!

Polecane posty

Dlaczego dno :?: Tak jak laikowi wyjaśnij plizzz :roll: ;)

powinno byc tak , nie patrz oczywiscie na spręzyny na zaworach chodzi mi o napęd wałków + wał

post-543-1366037368,5412_thumb.jpg

Ale ten ogon z kierunkami i tablicą to pasuje jak świni siodło

Trzyma się na jednej śrubie. Ramy nie trzeba będzie ciąć.. :D

W saszetce na tyłku pewnie ma klucz do świec i śrubokręt.. :shock: :lol:

Ale ten ogon z kierunkami i tablicą to pasuje jak świni siodło

niestety homologacje psują wszystko w motocyklu...

Boa    0

2wheels, znaczy że na kołach zębatych powinien/mógł by być- o to Ci chodzi :?:

no taki był mój zamysł ;) , ale jak by zbudowali cos takiego to na serwis pozostała by tylko reg luzów zaworowych ,czyli rozrząd nie do zajechania :):) prawie bezobsługowy .

Boa    0

no taki był mój zamysł ;) , ale jak by zbudowali cos takiego to na serwis pozostała by tylko reg luzów zaworowych ,czyli rozrząd nie do zajechania :):) prawie bezobsługowy .

Kup sobie Desmosedici i nie narzekaj :lol:

Zanim zmodyfikują tak silniki z postałej rodziny motocykli to miną wieki...

I tak mi się podoba :twisted: Superquadro !!

Kaskada kół zębatych w Ducati to nie nowość, już były takie projekty, jeszcze długo przed Desmoseidici, jednak zawsze problem rozbijał się o koszty, więc stosowano to tylko w wyścigówkach...

Takie rozwiązanie ma jednak też swoje ograniczenia, chodzi o zużywanie się sprężynek sprzęgieł i rezonans tychże, w extremalnych sytuacjach pękające sprężynki powodowały spustoszenia w silniku...

Może lepszy byłby wałek królewski, tym bardziej , że technologie uszczelnień i precyzyjnej obróbki są bardzo rozwinięte...

A co powiecie na sterowanie elektromagnesami??? Silnik bez napędu rozrządu - to dopiero byłaby rewolucja...

Pozdr. J-999

Jeden z inżynierów, z teledysku youtube, powinien iść do szkoły....

bo powiedział, że 1 raz zastosowali łańcuszki w rozrządzie, a to nieprawda....

Pozdr. J-999

Jeden z inżynierów, z teledysku youtube, powinien iść do szkoły....

bo powiedział, że 1 raz zastosowali łańcuszki w rozrządzie, a to nieprawda....

Pozdr. J-999

Może młody jest..

A powiesz nam, w którym modelu były łańcuszki ?

Desmosedici miał koła zębate...

Np. w GTL 350 lub 500,Sport desmo 350/500 ewentualnie GP350, w którym też zamiennie stosowano, kaskadę kół zębatych...

Czyżbyś śmiał wątpić w moją nieomylność :lol: :crazy: :wave: :lol:

Pozdr. J-999

Np. w GTL 350 lub 500,Sport desmo 350/500 ewentualnie GP350, w którym też zamiennie stosowano, kaskadę kół zębatych...

Czyżbyś śmiał wątpić w moją nieomylność :lol: :crazy: :wave: :lol:

Pozdr. J-999

Nigdy ! Ja tylko nie mam pojęcia :) więc pytam... takie informacje są bardzo ciekawe

Kaskada kół zębatych w Ducati to nie nowość, już były takie projekty, jeszcze długo przed Desmoseidici, jednak zawsze problem rozbijał się o koszty, więc stosowano to tylko w wyścigówkach...

Takie rozwiązanie ma jednak też swoje ograniczenia, chodzi o zużywanie się sprężynek sprzęgieł i rezonans tychże, w extremalnych sytuacjach pękające sprężynki powodowały spustoszenia w silniku...

Może lepszy byłby wałek królewski, tym bardziej , że technologie uszczelnień i precyzyjnej obróbki są bardzo rozwinięte...

A co powiecie na sterowanie elektromagnesami??? Silnik bez napędu rozrządu - to dopiero byłaby rewolucja...

Pozdr. J-999

Jestem za . musimy zainwestowac w cnc i sami zbudowac silnik z rozrządem który nas zadowoli w 100% i mozemy odpuscic sobie kupowanie desmosedici ;)

A może wypuszczą coś jak 1199R, które będzie miało rozrząd pędzony w pełni kołami...

Pozdr. J-999

zaworów elektromagnetycznych zabraniają (chyba) przepisy Moto GP ale SBK chyba nie? :? ... właściwie to dziwne, ze nikt takich nie stosuje?

kiedys czytałem o elektromagnetycznym napedzie rozrzadu, wymagane napiecie potrzebne do dzialania wynosiło 72V, z tym ze artykuł ten ma juz ponad 5 lat :-?

Ostatni czytałem o tego typu patencie w samochodach BMW, zawory wydechowe otwierane wałkiem o zmiennych fazach a zawory dolotowe otwierane elektromagnetycznie pełniące przy okazji rolę przepustnicy - sterują ilością powietrza - brak standardowych przepustnic.

Ciekawe czy wprowadzili to do produkcji seryjnej.

A przeniesienie napędu rozrządu wygląda jak w Suzuki TL, SV.

KGr    1
Ostatni czytałem o tego typu patencie w samochodach BMW, zawory wydechowe otwierane wałkiem o zmiennych fazach a zawory dolotowe otwierane elektromagnetycznie pełniące przy okazji rolę przepustnicy - sterują ilością powietrza - brak standardowych przepustnic.

Ciekawe czy wprowadzili to do produkcji seryjnej.

tak.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.