Patryho 0 Napisano Styczeń 7, 2012 Zaczynam się zabierać do przeróbki Monsterka (S2R 800) i do tej pory mam taki plan: - przerobić cały układ wydechowy na ExBox (chyba) - wymienić lagi i hamulcę z GSXRa - wymienić kierę na clipona - obciąć tył ramy i zbudować pojedyncze siedzenie typu cafe-racer - rozebrać Potworka i pomalować ramę oraz wahacz - odświeżyć wizualnie silnik i podzespoły - pomalować całego Monsterka u aerografisty - wymienić kilka elementów na customowe.... I tu odwołuję się do waszego doświadczenia i choroby desmodromicznej :D Taki jest plan i zamierzam zacząć od wydechu ale cały czas nie wiem czy coś na podobę ExBox'a czy coś oldschool'owego :? Wydech będzie robiony od podstaw przez chłopaków z RM Motors czyli pełna dowolność i właśnie to mnie zabiło - poproszę o jakieś propozycję bo mam rozsterkę jak cholera. Przednie zawieszenie i hamulce zamierzam wymienić po przeczytaniu kilku postów na tym i zagrabanicznych forach. Podobno tragedia ale czy aby na pewno bo nie miałem okazji się jeszcze mą sztuka przejechać w winklach. Nie mogę coś znaleźć żadnego fajnego siedzenia z zadupkiem do caferacera, który pasowałby do oryginalnego zbiornika - ten u Radicali wymaga ich zbiornika bo do oryginalnego jest za wąski. Jeżeli chodzi o pierdołki to na tą chwilę planuję kupić u Radicali te klamki (70euro) i czerwone przewody zapłonowe (88euro). Pytania do desmomaniaków: - jakie sety podnóżków zakupić, żeby wyglądały i nie zrujnowały finansowo? - może przednie zawieszenie i zaciski szukać od S4R, ale czy aby znajdę? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
theodor 2 Napisano Styczeń 7, 2012 Przednie zawieszenie w S2R 800 to rzeczywiście słabizna. Nie dość ze nieregulowane kompletnie, to jeszcze amortyzator tylko w jednej nodze. Do tego padaczkowate hamulce. Najlepsze rozwiązanie to zakup kpl lag i hamulcy od jakiegokolwiek "dorosłego" monstera, St-ka, bądź SS-a. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Patryho 0 Napisano Styczeń 7, 2012 Przednie zawieszenie w S2R 800 to rzeczywiście słabizna. Nie dość ze nieregulowane kompletnie, to jeszcze amortyzator tylko w jednej nodze. Do tego padaczkowate hamulce. Najlepsze rozwiązanie to zakup kpl lag i hamulcy od jakiegokolwiek "dorosłego" monstera, St-ka, bądź SS-a. Dobry pomysł! Od jakiego modelu będą pasowały i czy może ktoś z szanowny kolegów ma na handelek? A co sugerujecie zrobić z hamulcami? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
theodor 2 Napisano Styczeń 7, 2012 w S2R 800 są dutłoczkowe pływajace zaciski i mniejszej średnicy tarcze. Wystarczy montaz czterotłoczkowych zacisków i 320mm tarcz. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Alcapone 0 Napisano Styczeń 7, 2012 U mnie heble dobrze lapia w s2r, lepiej jak 4tloczkowe yamahy... :P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Misiek 0 Napisano Styczeń 8, 2012 Hamulce od starszych braci nawet M620, 4-ro tłoczkowe Brembo 320 mm w stosunku do 2-tłoczkowych 300mm hamują, te z S2R 800 to zwalniacze. Zawieszenie jak już Theodor wspomniał. Pozostaje tylko szukać. Jak byś chciał kpl. od Sushi to może być problem. Mam gdzieś kpl złote lagi od ZX6R z mocowaniem do promieniowych zacisków, niestety trzeba do tego dokupić zaciski, felgę tarczę i dorobić półki, tak więc chyba lepiej szukać oryginału od Ducati ewentualnie przedni zawias od Aprilia RSV Mille ... A rurkowy tylny wahacz też zrobisz ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Patryho 0 Napisano Styczeń 9, 2012 Hamulce od starszych braci nawet M620, 4-ro tłoczkowe Brembo 320 mm w stosunku do 2-tłoczkowych 300mm hamują, te z S2R 800 to zwalniacze. Zawieszenie jak już Theodor wspomniał. Pozostaje tylko szukać. Jak byś chciał kpl. od Sushi to może być problem. Mam gdzieś kpl złote lagi od ZX6R z mocowaniem do promieniowych zacisków, niestety trzeba do tego dokupić zaciski, felgę tarczę i dorobić półki, tak więc chyba lepiej szukać oryginału od Ducati ewentualnie przedni zawias od Aprilia RSV Mille ... A rurkowy tylny wahacz też zrobisz ? Tylny wahacz mocno mi się podoba i zostaje. Podobno lagi i heble od GSXR1000 pasują bez większych komplikacji (ok 1500zł na allllllegro), tarcze też ale trzeba dorobić dystanse bo rozstaw lag minimalnie inny. tu link http://ducatimonsterforum.org/index.php?topic=958.0 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
krl 0 Napisano Styczeń 9, 2012 Na Włoskim allegro czyli subito.it znajdziesz lagi od 848 a na innej aukcji zaciski za lagi gość chce 500 eur ale to cena napewno do negocjacji. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
theodor 2 Napisano Styczeń 9, 2012 lagi od 848 jak i innych sbk mają inne srednice osadzenia w półkach. monster górna - 50mm dolna - 54mm sbk górna - 53mm dolna - 53mm Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Patryho 0 Napisano Styczeń 9, 2012 Na Włoskim allegro czyli subito.it znajdziesz lagi od 848 a na innej aukcji zaciski za lagi gość chce 500 eur ale to cena napewno do negocjacji. Dzięki Krl, nie znałem tej stronki! Te faktycznie nie pasują ale wysłałem chyba z 10 zapytań do innych ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
krl 0 Napisano Styczeń 9, 2012 Na Włoskim allegro czyli subito.it znajdziesz lagi od 848 a na innej aukcji zaciski za lagi gość chce 500 eur ale to cena napewno do negocjacji. Dzięki Krl, nie znałem tej stronki! Te faktycznie nie pasują ale wysłałem chyba z 10 zapytań do innych ;) Bardzo często korzystam z tej stronki, można tam trafić prawdziwe perełki. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lkrencik 0 Napisano Styczeń 9, 2012 próbowałem wejsc a tu takie cos "Avviso Il sito non è raggiungibile dal vostro indirizzo IP Se desiderate ulteriori informazioni vi preghiamo di contattare il nostro servizio clienti" czyli z mojego IP nie wejde - ktos ma podobnie? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
the12 0 Napisano Styczeń 9, 2012 Ja miałem :( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
musieli 30 Napisano Styczeń 9, 2012 Ja też Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Patryho 0 Napisano Styczeń 10, 2012 Mi się udało :D Macie jakiś pomysł na ciekawe siedzenie? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Billy 0 Napisano Styczeń 10, 2012 może coś w tym stylu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Boa 0 Napisano Styczeń 10, 2012 Wow, węglowe siedzisko zacne :shock: ...powracając natomiast do tematu lag, to jeśli by Cię interesował nowy zawias, to tutaj mają 5 szt 8-) moim zdaniem w REWELACYJNEJ cenie: http://moto.allegro.pl/ducati-monster-0 ... 81471.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Patryho 0 Napisano Styczeń 10, 2012 Dzięki Billy, dzięki Boa! Dokładnie o takie siedzisko mi chodziło - teraz tylko znaleźć je w necie. Do kolesia od lag dzwoniłem ale nie wie jakie są średnice montażowe półek - jutro da znać. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
arachnia 1 Napisano Styczeń 10, 2012 ale 696 chyba nie ma regulowanego przedniego zawieszenia ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Billy 0 Napisano Styczeń 10, 2012 zawsze możesz kupić z radical`a Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Patryho 0 Napisano Styczeń 10, 2012 Już ich pytałem - nie pasuje do oryginalnego zbiornika, tylko do ich wersji. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Patryho 0 Napisano Styczeń 11, 2012 Mam taką wstępną idee - niezbyt się postarałem z grafiką ale o pomysł mi chodzi: - spojrzałem na spód zbiornika i chyba jego dolną część można uciąć żeby wysmuklić linię, wywalić airboxa i zastosować dwa małe stożki. Takie rozwiązanie trochę popchnie monstera w kierunku Cafe - wytnę część tylnej ramy i poprowadzę ją zgodnie z linią dolnej rury, zadupek będzie bardziej zadarty - wcięcia w zbiorniku do wsunięcia oryginalnej kanapy zaszpachluję i zamontuję taki zadupek po przerobieniu go na wymiar ramy - oczywiście kierownica cafe racer, której na grafice nie zrobiłem - możliwe do pomalowania elementy silnika pomaluję na czarno, lagi jeżeli nie kupię w fajnym kolorze to będę oksydował na czarno - kolorystyka - kawa z mlekiem, brąz i biały Co sądzicie o takim pomyśle? Czy na wstępie nie popełniłem jakiegoś fakapa? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
77royal 0 Napisano Styczeń 11, 2012 Dla mnie cacy :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
DzikiBobr 0 Napisano Styczeń 11, 2012 A co powiesz na aluminiowy przedni błotnik? Jak dla mnie mocno w klimacie kaferejserowym: http://www.ebay.it/itm/Parafango-Ant-in ... 950wt_1110 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Patryho 0 Napisano Styczeń 11, 2012 A co powiesz na aluminiowy przedni błotnik?Jak dla mnie mocno w klimacie kaferejserowym: http://www.ebay.it/itm/Parafango-Ant-in ... 950wt_1110 Myślałem o aluminium ale wtedy też zbiornik powinien być alu, a to już kosztuje fortunę. BTW czy ten błotnik dało by radę wypolerować na połysk? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach