Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
MMichael

jak podwyższyć monstera 620?

Polecane posty

witam, ostatnio po przejechaniu dłużej trasy nasuneło mi się takie pytanie - czy jest zwiększenie miejsca na nogi poprzez podniesienie siedziska w moim m620 dark.

gdzieś się doczytałem że w standardzie spreżyna amora tylnego jest skręcona na osobę o wadze ok 72kg :?

czy ktoś już probował tego typu operacje, z powodzeniem ?

Gość   
Gość

Jestes za duzy zacznij palic papierosy.Mowi sie ze jak dzieci palą to nierosną :oops:

a tak serio to wymienia sie sprezyne.Z przodu tez trzeba bedzie podwyzszyc ale duzo nieuzyskasz.jakies 2 cm pewnie

...ale w ten sposób nie podniesie motocykla, tylko poprawnie wyreguluje zawieszenie pod swoja masę... a MMichaelowi chyba nie o to chodzi.... inna sprawa, że jak go faktycznie podniesie (zwiększy prześwit) to w du... sobie można wsadzić godziny pracy ludzi którzy konstruowali monstera i jego charakterystykę zawieszenia... chyba najlepiej zmienić model na.. większy ;)

Boa    0
jak podwyższyć monstera 620?
Kupić multistradę :)

Z tego co zrozumiałem, to nie rzecz w tym, że moto jest za niskie dla Ciebie, tylko pozycja nóg na tym modelu jest dla Ciebie niedogodna, i ingerencja w zawias nie jest konieczna. Oddaj kanapę do tapicera i jakieś sety regulowane.

Jeśli koniecznie chcesz zmieniać geometrię zawiasu, to przy amorze masz taki łącznik od "siodełka" do wahacza. Dobry tokarz jest wstanie dorobić Ci ten element w odpowiedniej długości i odpowiedniego materiału.

Ewentualnie możesz się pokusić o szukanie akcesoryjnego tego elementu, ale nie wiem czy znajdziesz dłuższy od oryginału.

Ale to nie rozwiąże problemu konta zgięcia kolan podczas jazdy.

Jeśli koniecznie chcesz zmieniać geometrię zawiasu, to przy amorze masz taki łącznik od "siodełka" do wahacza. Dobry tokarz jest wstanie dorobić Ci ten element w odpowiedniej długości i odpowiedniego materiału.

Ewentualnie możesz się pokusić o szukanie akcesoryjnego tego elementu, ale nie wiem czy znajdziesz dłuższy od oryginału.

.

Zmiana długosci dogbone'a jest istotna ingerencją w geometrie motocykla. Nie bez powodu manual z dokładnoscia do 1mm podaje długość tego elementu.

krl    0

Jedyny rozsądny sposób to wymiana kanapy nie ma wpływu na geometrię a ta jest naprawdę istotna o ile pamiętam Corbin robił kanapę która jest wyższa od oryginału o 4cm - może nie wygląda pięknie ale jest bezpiecznie, ewentualnie pomyśl o usługach pana tapicera.

Miałem Monstera i też mi ciut brakowało miejsca dla nóg na nim. Tak minimalnie, ale jednak. Kolega wwk w swoim zainstalował regulowane sety i jak się przymierzyłem to problem nagle zniknął. Podsumowując, wyższa kanapa na pewno nie zaszkodzi, ale sety regulowane, przesunięte bardziej do tyłu jeszcze bardziej mogą pomóc - zakładając, że nie przeszkadza Ci nieco bardziej "sportowa" pozycja nóg.

Widze ze kilku kolegow podziela ten sam pomysl: podwyzszenie kanapy i regulowane sety.

Tak zdecydowanie na ta chwile najbardziej przeszkadza kat zgiecia nog w kolanie.

Polecacie jakies akcesoryjne sety kierowcy do m620?

Widze ze kilku kolegow podziela ten sam pomysl: podwyzszenie kanapy i regulowane sety.

Tak zdecydowanie na ta chwile najbardziej przeszkadza kat zgiecia nog w kolanie.

Polecacie jakies akcesoryjne sety kierowcy do m620?

Myślę, że tu już musisz podziałać sam kolego, poszperać po stronkach producentów i poczytać jaki zakres jest regulacji danego modelu, żeby się nie okazało, że zamieniłeś motykę na kijek i ładnie tylko wyglądają.

Ewentualnie jakoś dokonaj pomiarów na jakiej wysokości komfortowo by było Ci trzymać szkity i zapodaj na forum, może ktoś będzie wiedział i pomoże bo ma, bo wie, bo sprzedaje itd

wwk    0

Ja mam regulowane sety rizomy, przy moim wzroście (nikłym) dla mnie nie ma różnicy czy są max do przodu czy do tyłu. Ale porozmawiaj z yangiem, bo jak sam napisał parę postów wyżej, jeździł na moim monsterze z różnymi ustawieniami setów i wiem, że ostatnio moja radykalna pozycja za kierownicą nawet mu przypasowała (podnóżki max góra/odsunięte do tyłu) - nie wiem ile ma wzrostu ale jest na pewno wyższy niż ja (o co raczej nietrudno). Poza tym, przynajmniej w tych setach, jest dość duża możliwość regulacji wszystkich parametrów. Minus - cena.

Można kupić na ebay same stopki setów na ramieniu obrotowym 25 mm.

Zyskuje się wtedy możliwość regulacji po obwodzie koła. No i pewne trzymanie stopy, którego fabryczne sety nie zapewniają w ogóle...

Poszukajcie a jak nie to wkleję linka. Delta ma takie bodajże w swoim żółto - czarnym paździerzu ;)

Ja mam regulowane sety rizomy, przy moim wzroście (nikłym) dla mnie nie ma różnicy czy są max do przodu czy do tyłu. .

przestawienie setów o jeden otwór na płycie konsoli ma zdecydowany i odczuwalny wpływ na pozycje na motocyklu. Warunkiem jest to by umieć siedzieć na motocyklu. Nikomu niczego nie ujmując, ani zarzucajac. jak ktos siedzi jak worek ziemniaków to mu wszystko jedno gdzie ma sety.

wwk    0
Ja mam regulowane sety rizomy, przy moim wzroście (nikłym) dla mnie nie ma różnicy czy są max do przodu czy do tyłu. .

przestawienie setów o jeden otwór na płycie konsoli ma zdecydowany i odczuwalny wpływ na pozycje na motocyklu. Warunkiem jest to by umieć siedzieć na motocyklu. Nikomu niczego nie ujmując, ani zarzucajac. jak ktos siedzi jak worek ziemniaków to mu wszystko jedno gdzie ma sety.

Mój skrót myślowy za co przepraszam, sens miał być taki, że kolana mi się mieszczą pod wytłoczeniami baku nawet przy maksymalnie podniesionych i przesuniętych do przodu podnóżkach, a pozycja jak pozycja, każdy musi znaleźć dla siebie optymalną.

zamówiłem akcesoryjne podnożki jak polecił delta81 - zobaczymy czy coś pomoże. jak zamontuje podziele się wrażeniami.

zamówiłem akcesoryjne podnożki jak polecił delta81 - zobaczymy czy coś pomoże. jak zamontuje podziele się wrażeniami.

jak zaczepisz takim obniżonym podnózkiem o asfalt w zakręcie to będzie o czym opowiadać ;)

Ma ktoś fotkę, jak wygląda operacja po podwyższeniu kanapy przez tapicera?? Bo przy moim 183cm wzrostu i długich kończynach pozycja też nie należy do najwygodniejszych.

odgrzewam.

czy ktoś zna tą firmę: http://tapicerstwo-studio.pl/

słyszł coś o nich, zlecał im coś do obszycia, niekoniecznie nawet siedzisko motocyklowe? a może ktoś zna tapicera godnego polecenia w północno-wschodniej Polsce?

myślę o obszyciu obecnej kanapy bo ma wadę w przedniej części. Druga sprawa, że przy okazji chciałbym podnieść trochę wysokośc kanapy. Mam ponad 185cm i nie jest mi zbyt komfortowo. O ile temat obniżania kanap był juz poruszany chciałbym się dowedzieć czy ktoś poszedł w przeciwnym kierunku i dodał kilka cm na siedzeniu.

nie znam tej firmy a z ręką na sercu mogę polecić http://www.mariomoto.pl/

Skoro nie znajdujesz nic w swoim mieście to w sumie nieważne jak daleko fotel wyślesz - koszt wysyłki ten sam 

Tu masz przykład mdz. innymi mojego i Markast siedzonka http://www.mariomotogaleria.cba.pl/thumbnails.php?album=2

dzięki jakitaki ale mariomoto już znam, prześledziłem wątek: docpoland.com/temat/11245-obszywanie-kanapy-w-wa/?view=findpost&p=218419&hl=siedzenie

gdyby to było zwykłe obszycie kanapy to obojętne mi to by było gdzie bym ją wysłał. Ale, że chodzi o podwyższenie to wolałbym osobiście stawić się u tapicera, najlepiej z monsterem, żeby się poprzymierzać a nie robić w ciemno. Firma o którą pytałem jest z Białegostoku, do którego mam 30km.

O ile w pełni rozumiem chęć podwyższenia ulubionego moto, o tyle obawiam się że klasyczny monster z podwyższoną kanapą będzie wyglądał... hmm... dziwnie? Ale może się mylę.

ja tez mam ten problem przy moim 189cm. czasami chciał bym być konusem bo wtedy człowiek niezależnie od moto dobrze wygląda i wygodnie siedzi. 

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.