Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
DuKa

Monster 600 - pierwszy motocykl

Polecane posty

Popytam jeszcze u mnie w okolicy o ten olej, 1 butla ma 1 l, musiał bym kupić aż 4 :/

Boa    0

Na bank są dostępne większe niż 1l. Poszukaj.

Ale cena z kosmosu

Ty jak zwykle patrzysz z perspektywy swoich upustów korporacyjnych... :lol:

Panowie (i Panie ;)) mam taki problem. Otóż moto które kupiłem było sprowadzone z Włoch, w Polsce stał jakoś 2-3 miesiące, tylko że nie wiem jaki był tam wlany olej...Sprzedający też niestety nie wie...Olej nie był wymieniany po sprowadzeniu i teraz nie wiem czy będę mógł wlać nowego syntetyka....Z tego co wiem to (przy założeniu że jest w mojej Duce teraz półsyntetyk) nie powinno przechodzić się z półsyntetycznego na syntetyczny....Nie wiem, trochę pospieszyłem się z zakupem i kupiłem olej Shell Advance Ultra 10W40, syntetyk. Taki niby zaleca producent, ale czy nic się z silnikiem nie stanie po wymianie...

Zalewaj i nie stresuj się - przyjemność trza zacząć czerpać z nowego zakupu 8-)

Dzięki :) Olej dojedzie lada dzień, świeczki też i katowanie czas zacząć.

Olej i filtry wymienione, w krwiobiegu 3,5 litra Shella. Sześćsetka przejechała dziś kawałek drogi, po dłuższym postoju chodzi dobrze, nie zauważyłem żadnych usterek, jedynie podczas jazdy można było usłyszeć głośny strzał z wydechu. Trochę pojeżdżę maszynką i myślę, że dojdzie do siebie.

:) Panowie, ma ktoś może jakieś w miarę solidne kaski na sprzedaż? Chodzi mi o używane, pełne. Potrzebuję 2-óch sztuk.

Dzięki gajos, ale niestety nie w tych pieniądzach :/ Poza tym być może jedna osoba załatwi dla mnie coś za w miarę przystępną kasę.

Mam pytanie: czy kierunkowskazy są konieczne w moto? Kurde wywalił bym je, drażnią mnie...Tylko czy mogę na drogę wyjechać bez...ciekawe co na to policja....

Boa    0

:shock:

Masz prawo jazdy :?: :!: :o

Dzięki gajos, ale niestety nie w tych pieniądzach :/ Poza tym być może jedna osoba załatwi dla mnie coś za w miarę przystępną kasę.

Mam pytanie: czy kierunkowskazy są konieczne w moto? Kurde wywalił bym je, drażnią mnie...Tylko czy mogę na drogę wyjechać bez...ciekawe co na to policja....

Każdy dopuszczony do ruchu pojazd powinien być wyposażony w oświetlenie zewnętrzne, które jest wymienione w "rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 31.12.2002r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia Dz.U. Nr 32 poz. 262 z dnia 26.02.2003r. z późniejszymi zmianami."

Podane rozporządzenie zezwala na następujące oświetlenie pojazdu:

1. Światła zewnętrzne:

1. drogowe - pojazd samochodowy, którego konstrukcja umożliwia rozwijanie prędkości przekraczającej 40 km/h,

2. mijania - pojazd samochodowy,

3. kierunkowskazy - pojazd samochodowy i przyczepa;

4. hamowania "stop" - pojazd samochodowy i przyczepa,

5. oświetlające tylną tablicę rejestracyjną - pojazd samochodowy i przyczepa,

6. pozycyjne przednie - pojazd samochodowy oraz przyczepa o szerokości 1,6 m lub więcej,

7. pozycyjne tylne - pojazd samochodowy i przyczepa,

8. odblaskowe tylne inne niż trójkątne - pojazd samochodowy,

9. odblaskowe tylne trójkątne - przyczepa,

10. odblaskowe przednie - przyczepa,

11. odblaskowe boczne - pojazd samochodowy o długości przekraczającej 6,0 m, ciągnik siodłowy i przyczepa,

12. awaryjne - pojazd samochodowy, z wyjątkiem motocykla, i przyczepa,

13. przeciwmgłowe tylne - pojazd samochodowy, z wyjątkiem motocykla, i przyczepa,

14. cofania - pojazd samochodowy, z wyjątkiem motocykla,

15. obrysowe przednie i tylne - pojazd samochodowy i przyczepa, których szerokość przekracza 2,1 m;

2. Ponadto dopuszcza się wyposażenie w następujące światła:

1. drogowe - pojazdu samochodowego innego niż wymieniony w ust. 1 pkt 1,

2. przeciwmgłowe przednie - pojazdu samochodowego,

3. pozycyjne przednie - przyczepy innej niż wymieniona w ust. 1 pkt 6,

4. postojowe - pojazdu samochodowego o długości nie przekraczającej 6,0 m i szerokości nie przekraczającej 2,0 m; zabrania się umieszczania tych świateł na innych pojazdach,

5. odblaskowe boczne - pojazdu samochodowego innego niż wymieniony w ust. 1 pkt 11,

6. odblaskowe przednie - pojazdu samochodowego,

7. jazdy dziennej - pojazdu samochodowego,

8. pozycyjne boczne - pojazdu samochodowego o długości przekraczającej 6,0 m, ciągnika siodłowego i przyczepy,

9. obrysowe przednie i tylne - pojazdu samochodowego i przyczepy, których szerokość przekracza 1,8 m,

10. cofania - przyczepy,

11. awaryjne - motocykla,

12. przeciwmgłowe tylne - motocykla,

13. odblaskowe tylne inne niż trójkątne - przyczepy.

Itd...

Boa    0

Ale rozumiem, że nie jeździsz po ulicach :?:

to co ze starymi sprzetami bez kierunków zarejestrowanymi na zwykłe blachy, jakoś nikt sie nie czepia

Prawo wstecz nie działa. Jesli pojazd był wyprodukowany w roku w którym nie obowiązywał wymóg kierunkowskazów i fabrycznie nie był w nie wyposażony to nadal ich nie musi mieć. Dotyczy to nie tylko kierunków oczywiscie.

A do braku kierunkowskazów policja nic nie ma. Kiedyś przez cały sezon przelatałem sprzętem bez lusterek i kierunków i mimo wielu kontroli drogowych nikt nie zwrócił uwagi na to.

A do braku kierunkowskazów policja nic nie ma.

:crazy: :crazy: :crazy:

To, że Twój i Twojego Stolika Szachowego urok osobisty oczarował przedstawicieli nie znaczy, że można jeździć bez.

To było w starej kawasaki oklejonej trocinami w czarnym macie. :D

Może pomyśleli, że:

..pojazd był wyprodukowany w roku w którym nie obowiązywał wymóg kierunkowskazów..
:D

To tak jak z pasami bezpieczeństwa, jeżeli pojazd nie był w nie wyposażony w czasie produkcji to nie ma obowiązku ich używania ( to jasne :) ), ani montowania.

Moim zdaniem przytaczana reguła dotyczy pojazdów rejestrowanych przed 1989 rokiem. Potem nowo rejestrowane pojazdy muszą być wyposażone w kierunkowskazy . Kwestia respektowania przepisu jest w tej chwili inną "bajką" bo 99,9% motocykli i motorowerów jest w nie wyposażona.. ;)

Boa    0
To było w starej kawasaki oklejonej trocinami w czarnym macie. :D

:shock:

Jaki model konkretnie :?:

Masz jakieś zdjęcie :?: 8-)

KZ750 z 82roku. Poszukam fotek w domu. Jak coś znajdę to cos wrzucę.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.