Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
77royal

Uwaga na urywające sie zębatki w 1098 (Fotki)

Polecane posty

W ten weekend podczas zmagań urwała się tylna zębatka w mojej 1098.

Normalnie skandal. Najlepsze jest to ze byłem od razu po kupnie Dusi w Probiku i po weryfikacji nr vin uznano ze mnie wymiana zębatki nie dotyczy. Dodam ze o pękających zębatkach dowiedziałem się sie od musielego i dlatego udałem sie do Probika by to sprawdzić i przy okazji dowiedzieć sie jeszcze jak ducati ustosunkuje sie do odpadających samoczynnie w mojej dusi szkieł lusterek.

Po wstępnej rozmowie tel. dowiedziałem się sie ze mam przywieźć motocykl na oględziny. Wynika na to ze Probike nie ma zamiaru umywać rąk i podejmą się na swój koszt doprowadzić moja dusie do stanu sprzed awarii. Jak będzie? Zobaczymy.

Nie omieszkam relacjonować dalszego rozwoju sytuacji.

P.S. Nie lubię gdybania, ale co by było gdybym jechał na publicznej drodze i zblokowało by tylne koło.......... Normalnie prokurator

Mam fotki, ale nie wiem jak je wrzucić na forum

post-320-1366036363,3841_thumb.jpg

post-320-1366036363,5_thumb.jpg

post-320-1366036363,6091_thumb.jpg

Na dole masz przeglądaj (czyli to co masz na dysku możesz dodać),

widziałem dziś, zębatkę - widok nie ciekawy.

Nie powinno być takich usterek w motocyklu za tyle $$$, tym bardziej tej marki.

Nie powinno być takich usterek w ŻADNYM motocyklu za obojętnie ile kasy. To czy to Ducati czy kymco nie ma żadnego znaczenia.

To inna sprawa, jednak bardziej porazajace takie numery w sprzecie xxx-krotnie drozszym od Kymco. Po prostu pewne rzeczy nie powinny sie wydarzac i tyle.

O tych zębatkach to już wiadomo było na samym początku produkcji- na F.M o tym pisałem- jedyna jak narazie rada: odpowiedni zestaw Ducati Carrier Sprocket aftermarketowej marki + zestawy zębatek, zapytaj Xtreme wie lepiej jakie zestawy pasują...koszt nie byle jaki ale załatwia sprawe raz na zawsze... a i napewno Darek to potwierdzi...

Pozdr. J-999

Oddałem dziś Dusie do probika który zmienił nazwę i zwie sie teraz monster bike.

Zobaczymy co dalej. Martwie sie tylko zeby ta cała sytuacja nie trwała zbyt długo. A mam w planie jescze polatać.

I oby skonczyło sie polubownie.

Dziś podczas prac przy Duce odkryliśmy kolejne uszkodzenie spowodowane urwana zebatką. Okazało sie ze łańcuch wyrwał dziure w silniku. Szczęście w nieszczęściu ze padła tylko poktywa i cudem ocalał blok silnika.

Oczywiście jak zwykle Darek uratował sytuacje..... co ja bym bez niego zrobił....

Probike jak do tej pory milczy..........

Jedna ważna sprawa to to, że Monster Bike to nie Probike !!! i o tym Konradzie szanowny zostałeś poinformowany więc nie wprowadzaj forumowiczów w błąd. Twoja reklamacja czeka na rozpatrzenie jako jedna z wielu po sierpniowym urlopie italiańców.

Dla Ciebie lepiej, żeby to Ducati , a nie Probike rozpatrywali reklamację.

Tak dla wszystkich informacyjnie powiem, że pierwszą instancją rozpatrywania gwarancji jest dealer, drugą importer, a trzecią producent. Gdybym w zgłoszeniu reklamacyjnym podał informację, że użytkowałeś motocykl na torze (czyli wyczynowo) to twoja gwarancja nie miałaby podstaw.

Póki co czekajmy i zobaczymy co będzie.

Boa    0

W sensie, że tor, to nie jest środowisko odpowiednie dla super bika :?: :o

To ja już nie kupuję 10tek skoro nie można tym jeździć po torze :shock:

Wiedziałem, wiedziałem, że te Ducati to lalusiowe motóry! Najlepiej żeby w garażu stały i tak się popsują. Tragifarsa Nigdy Dycati, na tor he he he w pole orać tam miejsce!

Pytanie do Monsterbike, czy jeśli podam swój VIN mogę liczyć na info czy powinienem wymienić zębatkę?

Czy dowiem się o innych akcjach serwisowych?

Nie chodzi o to by stały w garażu bo nie w tym sens ale pokażcie mi wyczynowy sprzęt na który jest gwarancja.

Każdy motocykl może jeździć po torze o ile jest to jazda amatorska ale Konrad nie jeździ tym motocyklem po torze amatorsko.

Ja nie bronię Ducati czy Probike ale z rozsądkiem podchodzę do tematu, wjeżdżając na tor wypada wymienić cały zestaw napędowy, a nie tylko zębatkę zdawczą i łańcuch.

Kto i jakimi kryteriami określa kiedy jest użytkowanie amatorskie, a w którym momencie staję się wyczynowe?

W tym konkretnym przypadku sam użytkownik określił jak i gdzie użytkuje swój motocykl. Dlatego przy zgłoszeniu reklamacyjnym przemilczałem ten fakt.

Ducati w 99% przypadkach pozytywnie rozpatruje gwarancje ale w tym przyjadku już ja powinienem odesłać Konrada do domu z kwitkiem ale jeszcze nigdy nikogo nie potraktowaliśmy " z buta' i staramy się pomóc każdemu przepchnąć gwarancję czy jest słuszna czy nie.

nie broniąc ani nie atakując nikogo...

czy trackday`e to jazda amatorska czy wyczynowa??

chyba się wtrącę.. jaka jest definicja słowa wyczynowo..? jak rozumiem, jest podział w handlu na warunki gwarancji użytkowania amatorskiego i zawodowego, czy też zastosowania domowego lub komercyjnego, firmowego etc. Te pierwsze podlegają pełnej gwarancji pozostałe powinny być ustalane ze sprzedawcą, dilerem, importerem w końcu producentem.. (choć z mojej wiedzy warunki gwarancji powinny być jasno opisane i to w języku gdzie rozprowadzany jest towar - przynajmniej w warunkach UE) teraz czy jazda wyczynowa jest jazdą zawodową..? raczej nie, wyczynem może być sam fakt wjazdu na tor niekoniecznie w celach zawodowych (czyt. definicja "zawodowe"), wyczynem może być jazda na jednym kole, wyczynem może być jazda powyżej 120 km/h, interpretacji jest nieskończoność.. reasumując jeśli Royal jeździł po torze w celach rekreacyjnych, nie zarobkowych to reklamacja powinna być uznana bez tzw. łaski, bez urazy, tym bardziej, że wada jest po stronie producenta i tym bardziej powinien chronić marki u tych z aspiracjami zawodowo/zawodniczymi... taka mała dygresja, myślę że konsumenci w przypadku wykrytych/seryjnych wad powinni być obsługiwani jak w Savoy-u.. tym bardziej, że to Ducati. Mam nadzieję że wydaje mi się tylko że żyję w Polsce. Oczywiście mogę się mylić to tylko moje takie przemyślenia bo dziwię się że powstał taki temat.

Witam wszystkich z daleka:)..fajnie bylo sie zobaczyc na tym otwarciu sezonu..szkoda tylko ze tak daleko ta Polska:(chcialoby sie czesciej spotkac z Wami...co do tych zebatek w 1098 to nie wiem jak w Polsce ale tutaj w Kanadzie a w rejonie Toronto jest kilka dealerow i klub ktory ma ponad 1500czlonkow DOCC Ducati Owners Club of Canada) to wszyscy dostali listy powiadamiajace o recall odnosnie tych zebatek i oslony cieplnej na wydech..z reszta Senor Presiente:) mial moznosc samemu zobaczyc i wyczaic jak w moim 1098 odpadlo i walalo sie przy tylnym kole....ten model akurat wyszedl stosunkowo niedawno i mozna bylo sie spodziewac takich numerow...mnie bardziej martwi inna sprawa....nie wiem czy to bylo chwilowe czy nie...ale rozmawialem z wlascicielem z Waco ducati dealership w Texasie a Texas nalezy do stanow gdzie ludzie maja pieniadze i kupuja zabawki typu Desmosedici....powiedzial mi ze ducati zachowalo sie nie fachowo...otoz,ludzie podawali downpaymenty an rozne modele i potem ducati nie wywiazalo sie z umowy i on jako wlasciciel musial ludziom oddawac pieniadze wplacone wczesniej...no ale moze to tylko chwilowy problem.....trackday to imprezka typu kilka czy kilkanascie osob wchodzi na tor po kilka osob na 20minutowe sesje w roznych kategoriach wtajemniczenia i smigaja ile wlezie i potem zmiana na inna grupke:)tak jest na Shannonville race track....siemano dla wszystkich M:)

:?: :o :?: :shock: :?: :? motocykl stworzony na tor nie może po nim jeździć :?: :crazy: takie rzeczy to tylko w pl - żenada (brakuje tylko ikonki co wali w ścianę)

Myślę, że nie możemy przesadzać. Sprawa z użytkowniem amatroskim na torze tzw TD i związanej z tym lub nie naprawy gwarancyjnej jest dla importera równie nowym doświadczeniem jak i dla nas. Ja bym nie doszukiwał się niechęci ze strony importera czy fabryki. W moim odczuciu obsługa klientów w ostatnim roku to niebo, a ziemia w porównaniu chociażby do roku 2008. Oby tak dalej.

Gdybym w zgłoszeniu reklamacyjnym podał informację, że użytkowałeś motocykl na torze (czyli wyczynowo) to twoja gwarancja nie miałaby podstaw.

Póki co czekajmy i zobaczymy co będzie.

Chłopie, bzdury gadasz. Akurat zajmowałem się sprawami technicznymi w PROBIKE jak przyszła informacja o RECALLu, a informacja z fabryki wyraźnie mówiła, że taka usterka może zdarzyć się właśnie w warunkach torowych... W końcu 1098 to drogowa torówka, a nie motocykl sportowo turystyczny. Jak chcesz to za chwilę przytoczę Ci dokładną treść dokumentu z fabryki, który jest dostępny w sieci na różnych technicznych forach związanych z marką DUCATI.

Więc zanim następnym razem coś palniesz to się zastanów 2 razy - nie masz doczynienia z bandą dzieciaków, którzy nie wychodzą dalej niż na trzepak na własnym podwórku.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.